Великі заготівельники лісових ягід мають частину заробітку за використання дикорослих ягід направляти на науку — для проведення досліджень та заходів зі збереження і відновлення ягідників.
Про це повідомив експерт Business ProgramAgricultural Extenscoin Center BRIDGES Валерій Коновальчук під час форуму «Органічне виробництво Сумщини: технології та бізнес-моделі» передає Kurkul.com. За його словами, задля ефективного виробництва дикорослих ягід необхідно щорічно проводити навчання заготівельників і збирачів та розповсюджувати інформацію щодо правильного збору та відновлення ягідників.
Експерт наголошує, що якщо журавлину збирати недостиглою, втрачається 25-50% урожаю (гниє). Збирати її потрібно не раніше 15 вересня, але ж ніхто цих норм не дотримується. Контролювати це повинні Асоціації. Також для ефективного та сталого виробництва дикорослих ягід необхідно:
— оцінити біологічні та експлуатаційні ресурси дикорослих лісових ягід та лікарських рослин;
— вивчити позитивний досвід зарубіжних країн щодо ведення ягідного органічного господарства;
— надати право місцевим органам влади та лісовим підприємствам передавати у тимчасове користування лісові ягідні угіддя фермерам, підприємцям, які зацікавлені у їх ефективному використання та відновленні;
— здійснювати державний та громадський контроль за використанням і відновленням лісових ягідників;
— розпочати дослідження та розроблення відповідних рекомендацій (по кожному перспективному виду ягід) з відновлення та ефективного використання лісових ягід.